manadensaktie.blogg.se

Månadens aktie - inspiration för investering & swingtrading. (Åsikterna skall ej ses som investeringsråd)

Månadens aktie - Oktober

Publicerad 2016-10-02 13:53:00 i Allmänt,

Många av Er känner säkert till tävlingen "Utmaningen" som finns att följa på Dagens Industris forum Börssnack. 
Jag har själv följt tävlingen under många år och alltid uppskattat att få inspiration kring nya bolag och investeringar. Därför tänkte jag nu ge tillbaka genom att introducera "Månadens Aktie". Principen är densamma som i "Utmaningen", jag väljer en aktie som kan tänkas vara köpvärd och skriver en motivering kring bolaget.
 
Beakta att en månad är en kort tidsperiod. Syftet är att inspirera och åsikterna skall således inte ses som investeringsråd. 
 
Verksamhet 
 
Moberg Pharma är ett läkemedelsföretag som utvecklar och kommersialiserar medicinska produkter med fokus på utvärtes produkter för hudsjukdomar och smärta. Företaget arbetar med läkemedelsprojekt, bland annat inom nagelsvamp och aktinisk keratos. Försäljning sker i USA via dotterbolaget Alterna LLC och via distributörer i fler än 35 länder.
 
2015 var ett framgångsrikt år för Moberg Pharma, bolaget växte starkt och förbättrade lönsamheten. I början av år 2016 emitterade bolaget ut en obligation för fortsatt expansion. Under första halvåret 2016 har det skett en hel del förändringar i Moberg Pharma. Man har bland annat valt av avyttra en del av de icke strategiska varumärkena för att renodla bolagets produktportfölj. I slutet av juni aviserade man förvärv av tre nya varumärke på den amerikanska marknaden. Dessa varumärke förväntas bidra med ca 5 mUSD i vinst per år, och förväntas fördubbla den amerikanska försäljningen. På grund av avyttringar av tidigare varumärke så kommer jämförelsen att halta något under kommande kvartal. 
 
Moberg Pharma har under Q2 ökat marknadsandelen för Kerasal Nail i USA till 28%, denna effekt förväntas visualiseras under Q3. Den amerikanska marknaden verkar takta på riktigt fint, i kombination med en stark dollar så kan utfallet bli väldigt positivt. 
 
Europamarknaden går något trögare, tillväxten är betydligt lägre. VD har också varit tydlig med detta, och man kommer därför att satsa betydligt mer på den Asiatiska och Amerikanska marknaden där potentialen anses vara väldigt stor. 
 
Moberg Pharma driver också två utvecklingsprojekt i form av BUPI och MOB-15. MOB-15 fick godkännande att starta FAS-3 studie i USA och Canada under augusti. Läs gärna mer om utvecklingsprojekten på bolagets hemsida. Försäljningspotentialen för dessa två projekt är otroligt stor, de kan verkligen ta Moberg Pharma till nästa nivå. 
 
En del skulle nog påstå att Moberg Pharma är ett "enproduktsbolag", detta tycker jag delvis är ett felaktigt påstående. Produktportföljen är väldiversifierad och försäljningen sker på över 35 marknader världen över, detta minskar risken rejält. 
 
Estimat & värdering
 
Estimat för 2017: 
Försäljning: 480 mkr 
EBITDA: 90 mkr
EBIT: 75 mkr
Vinst: 40 mkr 
 
PE 17x 
EV/EBITDA 11x
EV/EBIT 13x 
 
Tycker värderingen av Moberg Pharma ser väldigt attraktiv ut. Enligt mig så missar marknaden helt att diskontera utvecklingsprojekten som har årlig försäljningspotential på flera miljarder kronor. Aktien har kommit upp en bit sedan botten i juni. Q3-rapporten kommer troligtvis vara riktigt stabil. Aktien stängde i fredags (30 sep) på 49,30 kr, när aktien passerar 50 kronor så handlas den i intervaller av 25 öringar istället för 10 öringar, en petitess i sammanhanget, men likväl positivt. Enligt mig så är Moberg Pharma värt minst 65-70 kr idag, sannolikt mer.
Bolaget har som mål att uppnå en EBITDA-marginal om 25% på sikt, vilket förefaller sig vara fullt rimligt. 
 
Hög tillväxt i kombination med höga bruttomarginaler brukar vara en god grundförutsättning för en lyckosam investering. 
 
Presentation av CFO: http://www.redeye.se/webcast/moberg-pharmas-cfo-anna-ljung-presenterar-pa-investor-forum-kalmar-20-september
 
Tar gärna emot feedback kring vad Ni mer vill ha med i kommande motiveringar i "Månadens aktie". Maila då aktiemiljonaren@gmail.com eller skicka DM till mig på Twitter. 
 
/ Aktiemiljonären 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela